Legislația incertă privind sumele datorate statului de fermieri îi determină pe aceștia să protesteze iar începând de astăzi peste 200.000 de crescători de ovine, caprine și legumicultori au întrat în grevă fiscală. Aceștia sunt hotărâți să nu mai plătească impozitul pe profit și să nu mai depună declarația 221 până când legea nu va fi schimbată. În grevă se află și cei 1460 de crescători de animale afiliați Asociației Județene a Crescătorilor de Ovine și Caprine din Alba (ACOC).
Președintele ACOC Alba, Horia Moruțan a explicat că fermierii vor rămâne în grevă fiscală până când această lege ambiguă va fi modificată cu o lege normală: “La nivel de țară a fost declarată grevă fiscală. În Alba este vorba despre crescătorii de oi, capre și legumicultorii afiliați sindicatului Agrostar, 1460 de fermieri ce fac parte din asociația județeană care au peste 50 de oi și 25 de capre. Greva va continua până când această lege, care este cu susul în jos, va fi scimbată. Problema e mai amplă și nu poate fi redată în câteva cuvinte. Spre exemplu, toată lumea e de acord cu cota de impozitare dar nu poți percepe impozit pe terenul cultivat, pe oaie și mai apoi și pe mielul și brânza pe care o vinzi în piață” a explicat medicul veterinar care arătat că, în timp ce legea se bate cap în cap, politicienii dorm.
Crescătorii de ovine ar fi trebuit să depună declaraţiile 221 cel târziu luni, 27 mai. Ei spun că li se cere, de la Direcţia de Finanţe, şi o adeverinţă de la APIA, deşi numărul de animale pentru care primesc subvenţie este diferit de cel care trebuie declarat. Practic, potrivit declaraţiei fiscale, crescătorii trebuie să raporteze şi să plătească impozit chiar şi pentru animalele care nu produc profit, adică nu dau lapte sau sunt prea bătrâne pentru a fi tăiate pentru carne.
„Ministerul Finanţelor ar fi trebuit să intervină, printr-un ordin. Noi oricum nu am de