Istoricul Dennis Deletant, profesor la University College din Londra, va primi, la propunerea Facultăţii de Istorie, cea mai înaltă distincţie oferită de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, din Iaşi, cea de Doctor Honoris Causa (DHC).
Ceremonia va avea loc mâine, de la ora 12.00, în Aula Magna „Mihai Eminescu“. „Meritele istoricului Dennis Deletant privitoare la istoria românilor sunt excepţionale. (...) Cercetătorul Dennis Deletant, în ipostaza de istoric al culturii româneşti vechi sau în ipostaza de istoric al secolului XX, şi-a elaborat întreaga operă printr-o cercetare sistematică de arhivă şi printr-o uriaşă capacitate de sinteză, integrând critic în propriile cercetări istoriografia subiectelor studiate. Scriindu-şi marea majoritate a lucrărilor în limba engleză şi beneficiind de distanţa faţă de România şi de distanţarea critică faţă de subiectele studiate, istoricul Dennis Deletant a reuşit să fie un istoric credibil şi un promotor sensibil al istoriei româneşti în spaţiul istoriografic occidental“, se precizează în Laudatio.
Profesorul Deletant şi-a desfăşurat cercetările pe două mari direcţii, respectiv represiune şi dizidenţă în România comunistă, cu cele două perioade ale sale: timpul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej şi cel al lui Nicolae Ceauşescu, şi România în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, cu analiza modului în care mareșalul Antonescu şi-a construit o relaţie de „alianţă inegală“ cu Adolf Hitler.
Activitatea profesorului Dennis Deletant a fost recompensată atât în Marea Britanie, cât şi în România: ofiţer al Ordinului Imperiului Britanic în 1995, pentru serviciile aduse relaţiilor româno-britanice, Ordinul pentru Merit, în grad de comandor, acordat în 2000 de preşedintele Emil Constantinescu, pentru servicii aduse democraţiei româneşti, precum şi doctor honoris causa al Universităţilor din Sibiu (1996), Cluj-Napoca (2001) ş