Maestrul bucătar Italian Antonio Passarelli a ales România ca ţară de adopţie, nu de dragul bucătăriei, ci al oamenilor. Sursa: ARHIVĂ PERSONALĂ
Italianul Antonio Passarelli este unul dintre cei mai îndrăgiţi bucătari din România. Are emisiuni televizate, reclame, cărţi de reţete publicate şi participă la multe evenimente din ţară şi străinătate. Cu mult umor, am pornit alături de Antonio o discuţie despre deliciile culinare din Italia şi România.
„Am venit în România cu un contract de trei luni, după care s-au făcut şase luni, apoi m-am stabilit aici. Însă probabil te voi dezamăgi, bucătăria voastră nu a fost un criteriu în alegerea mea, dar miau plăcut mult oamenii pe care i-am întâlnit în perioada anilor ’90-’91-’92. Lumea de atunci arăta altfel, comparativ cu cea de acum. Oamenii erau mai sinceri, generoşi, altruişti… Astăzi însă, majoritatea oamenilor sunt opusul a ceea ce am descris anterior”, începe Antonio Passareli povestea.
Părerea lui despre ce se întâmplă în planul gastronomiei româneşti ar trebui să dea de gândit. „În loc să continue tradiţia şi să redescopere bucătăria naţională, bucătarii români se sparg în figuri şi au uitat de unde au plecat! Ai văzut ce rău sunt? Dar sincer, săraca bucătărie românească a dispărut. Bine că totuşi mai există nişte bucătari curajoşi care păstrează vie tradiţia; unul dintre aceştia este prietenul meu Horia Vârlan.
„Aşteptăm vremuri mai bune”
Bucătăria românească din prezent merge pe o singură notă, adică este destul de grasă, cu 3 - 4 mirodenii de bază şi multă carne de porc. Dar unde sunt ierburile din câmp, mirodeniile din pădure şi altele? Aşteptăm vremuri mai bune!”
Deşi nu se declară un fan al bucătăriei româneşti, Antonio este unul al sarmalelor, dacă sunt bine preparate. Îi plac jumările, dar şi ciolanul cu fasole. „Am învăţat să gătesc sarmale, cât de cât, ţinând cont că nu am cresc