Deşi indicii principali ai Bursei de la New York se află pe maxime istorice, sunt multe companii listate care au consemnat pierderi de capitalizare în ultimii ani, cu efecte negative în portofoliile investitorilor. Bloomberg a realizat la sfârşitul săptămânii trecute un top al managerilor corporaţiilor americane ale căror acţiuni au înregistrat cea mai slabă performanţă de la ajungerea acestora în funcţie.
Meg Whitman, CEO la Hewlett-Packard din 22 septembrie 2011, după plecarea în urma unui scandal sexual a fostului manager Mark Hurd, se regăseşte pe primul loc în acest top. În intervalul scurs de la numirea acesteia, acţiunile Hewlett-Packard au scăzut cu 30,7%. Whitman nu este singurul manager având contraperformanţe importante din partea unei companii din sectorul tehnologic. Virginia Rometty, CEO la IBM, se află pe lista menţionată, în condiţiile în care de la preluarea funcţiei de către aceasta, la 1 ianuarie 2012, acţiunea societăţii a pierdut 13,1%.
Cinci dintre managerii cu rezultate slabe oferite acţionarilor conduc emitenţi din domeniul producţiei de petrol şi gaze şi a serviciilor conexe. Companiile Baker Hughes, Schlumberger, Devon Energy, Occidental Petroleum şi Exelon se află în top zece. Într-o intervenţie pentru Yahoo Finance, comentatorul Michael Santoli atrage atenţia că acest fapt trebuie privit într-un anumit context. Respectivii profesionişti au primit funcţiile chiar pe un vârf de bulă speculativă, în care aşteptările investitorilor faţă de performanţa din sectorul petrolier erau foarte ridicate. Martin Craighead, cu scăderi de 26,3% pentru acţiunile Baker Hughes din ianuarie 2012, şi Paal Kibsgaard, cu un declin de 24,8% al titlurilor Schlumberger în mai puţin de doi ani de zile, se plasează pe locurile doi şi trei după Whitman.
Trei manageri din industria financiară se numără între cei care nu au putut oferi valoare acţion