Scris de Cristian Horgoș - As în mate-info, multimedia, semantică web şi preocupat de esenţa fiinţei, Roxin a lăcrimat cu miros de… cireşe.
Aplauzele au trebuit întrerupte forţat pentru a nu intra în „buclă infinită” după ce informaticianul Ioan Roxin şi-a dus la bun sfârşit, cu vocea-nlăcrimată de emoţie, mesajul de primire a titlului de Doctor Honoris Causa. Şi mai rar a avut parte Aula Magna a Universităţii din Oradea de o celebrare cu atât de intensă încărcătură ştiinţifică şi afectivă, deopotrivă.Din „aluat frământat”
Deşi stabilit în Franţa, Roxin şi-a amintit „cu sfinţenie” de rădăcinile copilăriei din Ciumeghiu. „Mirosul ierbii grase din ierugă, al lăcrămioarelor din pădure, al fânului proaspăt, al aluatului frământat de mama şi lăsat la dospit peste noapte, gustul roşiilor şi al cireşelor din gradina părinţilor, gustul strugurilor din via bunicilor, rămân referinţe absolute în memoria semantică şi-ţi dau un echilibru interior. Mirosurile şi gusturile descoperite ulterior la oraş sau în Occident rămân fade şi fără profunzime”, a dat glas Ioan Roxin nostalgiei faţă de viaţa pe care ar fi avut-o ca învăţător în sat, după voinţa părinţilor.
În loc de aceasta, şi la îndemnul dascălului Boris Belicciu, tânărul Roxin a terminat strălucit primul an de studenţie la mate-fizică, la Oradea, iar apoi a absolvit ca şef de promoţie Facultatea de Cibernetică a Academiei de Ştiinţe Economice (ASE) Bucureşti.Ofertat de destin
Ca tânăr cadru universitar s-a remarcat prin studii şi proiecte care i-au adus o bursă Fulbright în 1991 (anulată de SUA ca urmare a mineriadelor) cât şi o bursă de cercetare a guvernului francez.
Astfel, Roxin a ajuns la Institutul Naţional de Ştiinţe Aplicate din Franţa iar din 2005 a devenit profesor universitar la UFR-STGI Belfort-Montbliard, unde a consolidat o specializare multi-media de elită.
Cu Universitatea din Or