Ai taiat o factura? Daca iti vrei banii, asteapta cateva luni bune. Daca nu iti convine, asta e. Inghite in sec si cauta-ti alti parteneri de afaceri. Cam asa arata jungla financiara romaneasca. Dincolo de economia subterana, de infractionalitatea economica, insolventa a ajuns o adevarata moda, zeci de mii de patroni spalandu-se pe maini de datorii si probleme prin declararea incapacitatii de plata.
Numarul insolventelor a crescut fantastic in Romania, poate si din cauza legislatiei permisive, a declarat Cristina Rusuleanu, director general Euler Hermes Services Romania (EHSR), la cea de a-IVa editie a "Conferintei de Management al Riscului de Creditare", organizat de ICAP Romania si Cycle European.
"Daca ne uitam la cifre, in 2007 aveam un numar de 14.000 de companii care au intrat in insolventa. In 2012, numarul este de aproape 30.000. Lucrurile par sa se aseze in 2013, dar nici pe departe la nivelul anului 2007 inainte de criza”, a spus Rusuleanu.
Cele mai afectate sectoare sunt retail si constructii. A crescut fantastic numarul insolventelor poate si din cauza legislatiei permisive in privinta clientilorCristina Rusuleanu, director general Euler Hermes Services Romania (EHSR)
Potrivit unei analize Coface, constructiile, industria metalurgica si transporturile reprezinta sectoarele care au cele mai multe companii insolvente raportat la mia de firme active in domeniul respectiv.
Astfel, in constructii s-au inregistrat 123 insolvente la 1.000 firme active si conform esantionului de companii analizate individual de Coface Romania (57% din piata) aproximativ 70% dintre companii prezinta un risc ridicat sau semnificativ peste medie.
O situatie similara se observa si in industria metalurgica, cu 9 insolvente la 1.000 firme active si 62% dintre companii cu un risc ridicat precum si in sectorul trans