Patru tari din Zona Euro - Grecia, Irlanda, Portugalia si Cipru - au salvate deja de la faliment si sunt angajate in cadrul unor programe de redresare economica si financiara convenite cu "troica" formata din FMI, Uniunea Europeana si Banca Centrala Europeana. Insa, Spania ar putea reprezenta cel mai important test pentru constructia europeana.
Germania vrea noi reforme si progrese mai rapide in tarile zonei euro afectate de criza datoriilor, scria publicatia Der Spiegel in luna aprilie, citand un raport pregatit de biroul cancelarului Angela Merkel. Pana acum, regulile bugetare au reusit sa initieze in toate statele zonei euro o "mobilizare politica generala pentru reforme structurale si o mai buna competitivitate". Totusi, in Italia "piata muncii poate fi liberalizata mai mult", in timp ce in Grecia si Spania sunt "esentiale" noi reforme in privinta legilor prea rigide de pe piata muncii, mentiona, de asemenea, publicatia germana.
Economia spaniola este in recesiune de peste 22 de luni, iar Premierul spaniol Mariano Rajoy a obtinut recent o prelungire de inca doi ani, pana in 2016, a termenului pana la care trebuie sa reduca deficitul bugetar la maximum 3% din PIB, desi anul trecut Spania fusese deja pasuita cu inca un an.
Cu toate ca au trecut peste doi ani de la valul de proteste incepute la Madrid de catre tinerii spanioli, nemultumiti de lipsa locurilor de munca, starea de spirit persista. Guvernul condus de Mariano Rajoy este nepopular, dar la fel este si opozitia. Si in timp ce populatia altor tari din zona euro afectate de criza arunca vina pe nemti pentru problemele lor, spaniolii recunosc faptul ca platesc pentru propriile excese, in special pentru speculatiile din real estate, scrie The Economist.
Guvernul estimeaza un deficit ugetar de 6,3% din PIB pentru acest an, fata de peste 10% anul trecut. Tinta pentru 2016 este de 2,7%