Lucian Diniţă e genul de poliţist de la Rutieră care dă coşmaruri „bizonilor” din trafic, dar le conferă un sentiment de încredere şoferilor care-şi văd de banda lor. Aşa că, în aceste zile, când toţi neaveniţii vorbesc despre confiscat maşini, amenzi usturătoare şi viteză excesivă, am considerat de cuviinţă să mai ascultaţi şi pe cineva care chiar ştie ce vorbeşte.
Reporter: Domnule comisar-şef, dacă vi s-ar cere să înăspriţi Codul Rutier, dumneavoastră personal ce măsuri aţi lua mai întâi?
Lucian Diniță: De la început trebuie menţionat faptul că înăsprirea regimului sancţionator pentru abaterile rutiere, oricât de dur şi de nepopular ar fi el la prima vedere, nu trebuie să-i îngrijoreze deloc pe cetăţenii corecţi, cu un comportament responsabil în trafic, care respectă regulile de circulaţie şi adoptă o conduită preventivă. Ei nu vor fi afectaţi de asemenea măsuri, ci mai mult decât atât, aşa cum societatea românească solicită permanent, traficul rutier va beneficia de un plus de siguranţă, obţinut prin descurajarea celor care, într-un dispreţ total faţă de lege şi de semeni, îşi permit să încalce frecvent normele rutiere şi de bun-simţ, generând situaţii riscante, nu de puţine ori finalizate prin accident. Am convingerea că cei mulţi, care vor să circule în condiţii de siguranţă, vor înţelege şi susţine un asemenea demers, menit până la urmă să educe, chiar şi prin coerciţie severă, dacă altfel nu se poate… Suntem încântaţi de ordinea şi disciplina traficului rutier din ţările vestice şi oricât de „zmei” am fi pe şoselele autohtone, când ajungem acolo, devenim brusc prudenţi şi corecţi, pentru că în caz contrar facem notă discordantă, iar autorităţile respective ne reamintesc, brusc şi fără prea multe amabilităţi, că sintagma „unde-i lege, nu-i tocmeală” sună mult mai scump în limba lor. Şi nu se plânge nimeni că modul lor de acţiune est