De la criza financiară ce a lovit în 2007, diferenţa dintre bogaţi şi săraci a crescut vizibil, şomajul a crescut la niveluri record şi tinerii europeni riscă să devină o generaţie pierdută
Cu doar câteva zile înainte de Forumul OECD (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică) ce va avea loc pe 28-29 mai la Paris şi unde se va dezbate criza care a împărţit lumea în două tabere (bogaţi şi săraci), putem urmări cifrele raportate luna aceasta de către organizaţie, care arată că creşterea inegalităţii veniturilor din primii trei ani de criză este egală cu cea din ultimii 12 ani - în cazul în care circumstanţe atenuante, cum ar fi taxele şi ajutoarele sociale, nu au fost luate în considerare.
Cifrele arată că, în ţările în care criza financiară a lovit greu, cum ar fi Grecia, Spania şi Italia, gospodăriile sărace "fie au pierdut mai multe venituri de când cu recesiunea, fie au beneficiat de mult mai puţine ajutoare pentru a se recupera", relatează CNN.
Grecia şi Spania sunt, de asemenea, ţările în care şomajul în rândul tinerilor a atins cotele cele mai înalte din zona euro, situându-se la 62,5% şi respectiv 55,9%. În Italia, şomajul în rândul tinerilor se află la 38,4%, potrivit Eurostat.
Vânzările de lux sfidează criza economică
Între timp, numărul de miliardari a crescut de la 210 la 1426, potrivit listei Forbes a miliardarilor din 2013, cu o avere netă în creştere de la 4,6 miliarde de dolari la 5,4 miliarde de dolari.
Statele Unite ale Americii şi-au păstrat statutul de cea mai mare piaţă a bunurilor de lux din lume în 2012, potrivit studiului efectuat de Euromonitor.
Studiul evidenţiază că 2012 rămâne un an cu vânzări ridicate pe segmentul bunurilor de lux, în ciuda turbulenţelor economice, a crizei din zona euro şi a instabilităţii politice de pe pieţele emergente.
Cele mai mari pieţe pentru bunurile