Sectorul energetic s-a dezvoltat fără ca investitorii să-şi pună problema cui vor vinde curentul electric, a atras atenţia Varujan Voganian, ministrul Economiei, la Bucharest Forum/Energy.
Sectorul energetic trebuie să înţeleagă că nu poate exista o energie performantă într-o industrie neperformantă şi că, atunci când pun bazele unui proiect, producătorii trebuie să conştientizeze că este nevoie şi de cineva care să consume acea electricitate, a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei, într-un interviu acordat pentru „Adevărul“, cu ocazia Bucharest Forum/Energy, eveniment organizat de Adevărul Group şi Institutul Aspen România.
„Nu poţi avea o energie performantă într-o industrie neperformantă“, a afirmat ministrul. El a mai atacat şi decizia de liberalizare a preţurilor, care ar fi fost agreată fără a se evalua impactul asupra industriei. „O piaţă care nu se modernizează tehnologic nu se poate moderniza, înseamnă masacru în masă, înseamnă Cruciada Copiilor“, a mai spus ministrul.
Potrivit acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană şi Banca Mondială, eliminarea tarifelor reglementate la gaze este estimată să se încheie la 31 decembrie 2014 pentru consumatorii industriali, în timp ce pentru electricitate este vizată data de 1 ianuarie 2014.
Consum slab, proiecte energetice multe
Ministrul a arătat că din cauză că, în trecut, nu a existat o corelare între diverse componente ale strategiei de reindustrializare, producţia de energie electrică a luat-o înaintea celorlalte componente ale strategiei de reindustrializare. „Dimensiunea cantitativă a producţiei de energiei electrică a ignorat dimensiunea calitativă a eficienţei energetice, astfel încât, fără să ne preocupăm de reducerea intensităţii energetice, am preferat să furnizăm în continuare energie electrică la situaţia existentă