Despre gestionarea populaţiei canine din Timişoara s-a discutat foarte mult în ultimele luni, deşi soluţiile concrete au întârziat să apară. În municipiu continuă să existe zone unde haitele de câini „fac legea”, în ciuda facturilor mari plătite de Primărie pentru activitatea de ecarisaj. Ca şi consecinţă directă a acestei situaţii, doar la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” vin zilnic trei - patru timişoreni muşcaţi de câini.
O sută de lei, cheltuieli medicale pentru fiecare timişorean muşcat
Oficialii din Primărie care susţin că în Timişoara este rezolvată problema câinilor vagabonzi ar trebui să facă o vizită, măcar de curiozitate, la secţiile de urgenţă ale spitalelor din oraş, unde se prezintă zilnic oameni muşcaţi de câini.
„La Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş vin în medie, pe zi, cam trei - patru timişoreni muşcaţi de câine. Nu le facem la toţi vaccin antirabic, depinde de câinele de care a fost muşcată respectiva persoană. Dar în total, anual se fac în unitatea noastră peste 1.000 de vaccinuri antirabice”,declară medicul epidemiolog Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş”.
Pentru fiecare pacient spitalul cheltuie, pentru asistenţa medicală şi vaccinări, peste 100 de lei. Ceea ce înseamnă că doar la un singur spital din Timişoara se cheltuie anual peste 100.000 de lei doar pentru vaccinarea persoanelor muşcate de câini.
Facturi de peste 600.000 de lei pe şase luni pentru câinii Timişoarei
Paradoxal, şi Primăria Timişoara susţine că dă sume deloc mici pentru gestionarea populaţiei canine din oraş. Conform raportului Direcţiei de Mediu a Primăriei, dat publicităţii zilele trecute, pe parcursul anului 2012 „s-a urmărit şi verificat periodic activitatea operatorului servicului public de management al populaţiei canine, animalelor de companie şi activit