Consumatorii români sunt trataţi, fără voia lor, cu antibiotice, hormoni şi alte substanţe cancerigene sau care dau malformaţii la bebeluşi
Pe mesele românilor ajunge tot mai multă carne provenită de la animale care au dezvoltat rezistenţă la antibiotice, astfel că şi consumatorii vor deveni imuni la acţiunea benefică a acestor medicamente. Ultimul raport al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară, publicat joi, arată că 87% din puii crescuţi în fermele din România au dezvoltat rezistenţă la ciprofloxacină, tetraciclină şi ampicilină, substanţe care se folosesc şi pentru tratarea unor infecţii postoperatorii sau a unor boli ca otita sau bronşita.
În cazul porcilor, cea mai mare rezistenţă, de aproape 60%, este la tetraciclină, antibiotic utilizat pentru tratarea unor boli ca pneumonia sau a infecţiilor urinare.
România a ajuns în această situaţie alarmantă pentru că Autoritatea Naţio nală Sanitar Veterinară nu are capacitatea de a face verificări ca la carte, dar şi pentru că există un vid legislativ, care le permite marilor producători să reducă din costuri, tratând preventiv animalele, iar micilor fermieri să cumpere medicamente din magazine în care nu lucrează niciun medic veterinar, iar principalul criteriu de selecţie al produsului este preţul cel mai mic. „Până la sacrificare, puiul petrece cam 3 săptămâni în fermă. Aproape în jumătate din această perioadă i se administrează preventiv antibiotice, ca să nu se îmbolnăvească, pentru că e mai ieftin să cumperi medicamente decât să investeşti în bunăstarea animalelor”, arată Bogdan Novenschi, preşedintele Federaţiei Medicilor Veterinari din România.
După ureche
Consumând constant carne de la animale care au fost tratate cu antibiotice, şansele românilor de a se vindeca uşor de infecţii scad simţitor. Medicii vor fi nevoiţi să le administreze medicamente din ce în ce mai puternice ş