Băncile susţin, în continuare, că eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit ar trebui să fie făcută de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), nu de către o instanţă inferioară, potrivit lui Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank şi al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). Domnia sa a declarat: "Comunitatea bancară nu doreşte menţinerea clauzelor abuzive în contractele de credit. Nu considerăm că o bancă sau mai multe pot face ce doresc cu aceste clauze. Ceea ce nu dorim e ca, odată depistată o astfel de clauză, aceasta să fie declarată ca atare în toate contractele acelei bănci de către o instanţă inferioară. Vrem ca acest drept să îl aibă o instanţă superioră, o curte supremă. Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar trebuie ca decizia să fie luat de instanţele superioare".
De la 1 iulie, ar trebui să intre în vigoare două noi articole la legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele dintre consumatori şi profesionişti, care ar putea să ducă la eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele, în cazul în care Tribunalul şi, apoi, Curtea de Apel constată existenţa acestora, la iniţiativa Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) sau a unei asociaţii de profil. Radu Graţian Gheţea a afirmat că îi este "greu" să spună dacă cele două noi articole vor fi aplicate de la data respectivă sau dacă va avea loc o amânare. "Noi am trimis punctele de vedere la Ministerul Justiţiei, la Parlament şi BNR, aşteptăm să fim chemaţi să ne spunem punctul de vedere. Noi nu cerem să nu se aplice Legea 193, ci vrem să mergem şi să ne judecăm până în pânzele albe, drept pe care îl cerem şi pentru bancă şi pentru client", a adăugat domnia sa.
Conducătorii instituţiilor de credit au solicitat Băncii Naţionale a României (BNR) să realizeze un studiu de impact cu privire la impactul pe care modificarea legii 193/2000 l-ar avea asup