Te resimti dupa weekend? Iti face cu ochiul cea de-a doua ceasca de cafea? Mai bine ai deschide frigiderul si ai apela la alimentele care combat oboseala.
De cele mai multe ori astfel de alimente sunt mai eficiente si au un efect pe durata mai mare de timp decat cafeaua.
Fructele iti garanteaza energie. Dintre toate, cele mai eficiente sunt portocalele, kiwi, ananasul si grepfrutul, din doua motive: toate contin vitamina C, care are efect similar cofeinei, activand insa si sistemul imunitar, apoi pentru ca vin la pachet cu magneziu, care este un energizant natural. Bonusul consta in aportul de apa, scrie doctrssimo.fr.
Legumele nu puteau sa lipseasca din lista alimentelor care combat oboseala, dar cele mai bune sunt ardeiul gras si cel iute, conopida, spanacul si frunzele de nasturel. Acestea aduc combinataia indeala de vitamina C si acid folic. Cei doi nutrienti activeaza sistemul vascular si lupta cu senzatia de oboseala, mai ales daca sunt consumate constat in perioadele foarte grele, in care resimti efectele neplacute ale oboseli cronice.
Ai avut o noapte grea? Mananca dimineata, la micul dejun, fulgi de ovaz, ciocolata neagra si fructe uscate. Oligoelementele si magneziul sunt cele care te energizeaza si sustin efortul intelectual si fizic. Magneziul este un element esential, acest mineral fiind implicat in peste 300 de reactii biochimice celulare. Deficitul de magneziu este una din cauzele senzatiei de oboseala. Doza zilnica recomandata este de 360 mg pentru femei si 420 mg pentru barbati.
Vitamina E este foarte eficienta in combaterea efectelor oboselii. Solutia este o portie de peste gras: somon, merluciu sau fructe de mare.
O alta solutie este o friptura in sange, care te va energiza in orice moment, gratie aportului de fier pe care il aduce. Carnea de vita, cea de curcan, de porc si ouale