Președintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, susține păstrarea actulalelor regiuni de dezvoltare ale României și atrage atenția că regionalizarea naște orgolii locale, riscă să devină „un mare eșec” și, în cele din urmă, o modificare „ar deschide cutia Pandorei”.
Horia Grama a declarat că în primul rând, înainte de a se face planuri pe regionalizare, ar trebui așteptată modificarea Constituției. În plus, Grama e de părere că o altă configurare a regiunilor este riscantă din mai multe puncte de vedere și consideră că ar trebui păstrate actualele regiuni, mai ales că acestea au accesat proiecte, au strategii de dezvoltare și și-au format o structură și un rulaj care prin schimbare evident că ar fi dat peste cap. Grama crede că o nouă configurare nu ar duce decât la pierderea a 5-6 ani pentru elaborarea de strategii și stabilirea unor noi mecanisme de funcționare, ceea ce ar duce, evident, la pierderea unor viitoare oportunități.
„Sigur că putem dezbate pe regiuni, să vedem care sunt abordările științifice, ce argumente există. (…) Dar dacă nu suntem serioși și atenți, totul riscă să fie un mare eșec. Există multe orgolii locale, dispute, miza este foarte mare. Personal, cred că regiunile trebuie să rămână așa cum sunt, deoarece orice schimbare va deschide cutia Pandorei. Plus că regionalizarea trebuie făcută după modificarea Constituției, dar trebuie reținut că dacă schimbăm actualele regiuni, vom pierde iar timp (…)”, a spus Horia Grama.
Pe de altă parte, liderul UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a spus săptămâna trecută că actualele regiuni de dezvoltare s-au dovedit complet ineficiente – dovadă procentul mic de absorbție a fondurilor europene. Antal a apreciat că transformarea actualelor regiuni în regiuni administrative nu ar însemna altceva decât „betonarea unui eşec demonstrat”.
Comentarii.
Președintele PSD Covasna, deputatul H