Triclosanul, care se găseşte în mai multe tipuri de săpun, pastă de dinţi, materiale textile şi apă de gură, este o substanţă care are efecte dăunătoare asupra sănătăţii inimii şi a muşchilor, potrivit unui studiu recent.
S-a descoperit că triclosanul duce la declinul funcţiilor musculare şi la slăbirea inimii, potrivit „Natural News“.
Organizaţia „Environmental Protection Agency“ estimează că peste 600.000 de mii de litri de triclosan se produc anual în Statele Unite. Substanţa a fost detectată din ce în ce mai des în sânge, urină sau în laptele mamar, iar studiul realizat la University of Davis în California a arătat pe şoareci cum substanţa afectează mecanismul de contracţie, astfel punând în pericol capacitatea inimii de a primi sânge.
Cercetătorii au expus animalele la cantitatea de triclosan la care sunt expuşi oamenii zilnic, folosind diferite produse de curăţat. Primul şoarece a murit după un minut din cauza inimii, care a încetat să îi bată.
Nipavan Chiamvimonvat, professor de medicină cardiovasculară şi unul dintre autorii studiului, declară în cadrul unei conferinţe de presă: „Efectele triclosanului asupra funcţiilor cardiace au fost foarte dramatice. Deşi triclosanul nu este privit ca un drog, această component acţionează ca un puternic depresiv cardiac“.
Cercetătorii supectează că substanţa poate avea aceleaşi efecte nocive şi asupra oamenilor.
Michelle Castillo mărturiseşte pentru „ABC News“: „Agentul antibacterian triclosan se poate leimina prin urină, de aceea este considerat inofensiv pentru oameni. Deşi, pentru aceia care nu metabolizează agentul rapid, le poate rămâne în sânge pentru o vreme.“