Delegaţia permanentă a PNL a decis ieri excludurea din partid, la cererea preşedintelui Crin Antonescu, a primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman şi deputatului Diana Tuşa, punând astfel capăt unui an de conflicte între “gruparea de la Sectorul 1” şi actuala conducere a PNL, care nu pare dispusă să tolereze niciun fel de opoziţie internă.
Partidul Naţional Liberal a trecut în ultima săptămână printr-o perioadă întunecată, în pofida afirmaţiilor lui Crin Antonescu potrivit cărora PNL este mai puternic ca niciodată. Mai întâi, preşedintele PSD, Victor Ponta le-a transmis peneliştilor că doreşte renegocierea protocolului USL, în condiţiile în care PSD devine din ce în ce mai limpede forţa politică dominantă din USL iar Antonescu a recunoscut că PNL este în declin şi “singur împotriva tuturor”. Al doilea este decapitarea filialei de la Sectorul 1, una din cele mai puternice filiale ale PNL din ţară. Joi seara, omul de încredere al lui Crin Antonescu şi Dan Radu Ruşanu, liderul intermar al PNL sector 1, Daniel Chiţoiu, a organizat o şedinţă fulger în care a exclus din partid 12 membri apropiaţi de Andrei Chiliman, printre care, Vlad Moisescu, Ioana Costescu şi Bogdan Piţigoi.
Episodul de joi nu a fost însă decât preludiul şedinţei de ieri a Delegaţiei Permanente în care trebuia exclus Andrei Chiliman. Antonescu a propus în Biroul Permanent Naţional şi 139 de membri ai Delegaţiei Permamente au votat pentru excludere şi numai opt împotrivă. Chiliman este membru al PNL din 1989 şi mulţi dintre cei au votat ieri excluderea sa au venit mai târziu în partid.
Ceea ce a pus capac răbdării lui Antonescu a fost acordul privind “unificarea dreptei” încheiat de Chiliman, Tuşa şi Moisescu în numele Iniţiativei România Liberală, cu liderii Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu şi PNŢCD, Aurelian Pavelescu, privind constituirea unui “parteneriat pe termen lung” care