Întinşi pe pământ în loc de nisip şi în miros de apă stătută. Aşa se odihnesc orăşenii pe malurile lacurilor din Capitală. Medicii avertizează că riscăm să ne îmbolnăvim, iar ecologiştii - că vom rămâne cu nişte mlaştini.
Cei care nu au bani să plece la mare sau la sanatoriile din ţară, se bronzează pe plajele din oraş. Unele zone de agrement din Chişinău seamănă însă mai mult cu nişte locuri sălbatice, năpădite de stuf, unde doar broaştele se bucură de apa verde. Bunăoară, iazul din parcul Valea Trandafirilor este plin de mizerie şi emană miasme. Nisipul a fost spălat de ploi, iar pe pământul arat „cu grijă“ de edili oamenii fac băi de soare.
„Nu ne scăldăm pentru că apa este foarte murdară, dar am venit să ne bronzăm pentru că locuim pe aproape. Şi mirosul este foarte «frumos», dar altceva mai bun nu avem“, spune Tatiana M. (31 de ani), care a venit cu amicele la plajă.
La câţiva paşi distanţă, aşezată pe o bancă de pe terenul de joacă a copiilor, se perpeleşte şi pensionara Zina Bucilă (61 de ani). „Asta e plajă? E ca şi cum ai sta la ţară, pe deal. Când eram mai tânără, acest iaz arăta mult mai bine: ne bronzam pe nisip, iar apa era curată“, îşi aminteşte bătrâna.
Deşi sunt panouri cu avertismentul „scăldatul e interzis“, câţiva copii se bălăcesc aproape de mal şi îşi spală jucăriile, în timp ce părinţii îi supraveghează de la distanţă. „Acest lac trebuie curăţat de foarte multă vreme, dar misiunea noastră e să salvăm de la înec, nu să curăţăm apa. Noi atenţionăm oamenii să nu se scalde, dar nu le putem interzice“, susţine salvamarul Roman Tipa (35 de ani).
„Avertizăm oamenii că e periculos să se scalde, dar nu le putem interzice“ - Victor Şupac, scafandru
Alţi câţiva micuţi au ieşit cu găletuşe, lopăţele şi stropitori pe malul unui iaz din parcul Râşcani. Dezamăgirea e aceeaşi. Pe plajă doar brăzde de pământ. „Nepotul mă între