Ofertele false de lucru reprezinta o practica veche, intalnita in intreaga lume. Oriunde si oricand au existat oameni care au incercat sa insele alti oameni. Pe timp de criza, cand somajul conduce la situatii critice, tintele unor astfel de anunturi devin mult mai vulnerabile.
Cel mai frecvent intalnite oferte inselatoare vizeaza in general diverse activati la domiciliu, munca in strainatate sau anunturile de fatada. Dand curs unor astfel de oferte, se pierd bani, timp sau identitati. De cele mai multe ori, pacalelile pot fi usor recunoscute si verificate.
O regula de baza spune ca nu te poti imbogati peste noapte, fara sa ai cunostinte nici macar minime in domeniul in care ti se propune sa activezi si, practic, nefacand mai nimic, asa cum sunt descrise ofertele false de munca la domiciliu. In general, activitatile care aduc castiguri fabuloase in astfel de conditii, conform promisiunilor, pleaca de la asamblare pana la tranzactii valutare sau asocierea la o afacere.
Astfel de anunturi vin de obicei via mail, fiind trimise de pe adrese Yahoo, Hotmail, Gmail, un prim indiciu cu privire la faptul ca nu poate fi vorba de un angajator serios.
Se solicita de regula achitarea unei taxe de inscriere sau pentru instruire, achizitionarea unui bun sau serviciu, dar si furnizarea datelor legate de cardul si contul bancar, cerinte care nu insotesc o oferta reala de munca.
In cazul in care numele firmei este precizat, aceasta poate fi verificata la Ministerul Finantelor sau Registrul Comertului. Uneori, anunturile sunt facute in numele unei companii cunoscute, caz in care este indicat ca respectiva companie sa fie contactata direct.
Numarul in crestere al romanilor dornici sa lucreze in strainatate este vazut ca o mare oportunitate de castig de firmele de recrutare fantoma. Acestea pot percepe comisionul de m