Hotelierii cred că impozitul forfetar propus de Grapini va fi unul suplimentar şi nu va înlocui taxele pe profit sau pe cifra de afaceri, aşa cum promite ministrul delegat pentru IMM şi Turism, ceea ce va afecta firmele, care nu îl vor putea plăti, şi avantajează societăţile care lucrează la negru.
"Ne vom trezi cu un nou impozit, suplimentar, care va afecta direct rezultatul operaţional şi care nu ne va scuti de celelalte taxe, impozite şi contribuţii de tot felul, stipulate de legislaţia în vigoare", se arată într-un comunicat al Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR).
Potrivit federaţiei, calculul făcut de reprezentanţii statului pentru impozitul forfetar a pornit de la o analiză fracţionată, indicându-se ca bază de calcul un impozit pe profit "datorat sau colectat" în 2011, împărţit la numărul de locuri de cazare evaluate că ar fi fost disponibile în anul 2011. Împărţirea a condus la un cuantum de 55 de euro pentru un loc de cazare în cameră, ca bază de impozitare sugerată.
"O întrebare secundară, de ce oare baza de impozitare nu s-a calculat în lei, moneda noastră naţională, veniturile la care se face referinţă fiind în lei? Va cuprinde Codul Fiscal referiri la euro? Dacă vinzi o cameră pentru clienţi corporate, o vinzi în regim single, nu poţi să obligi pe nimeni să mai stea în cameră cu cineva, iar când o vinzi pentru clienţi leisure, atunci poţi să speri că o cameră cu două paturi (însă majoritatea camerelor din unităţile de cazare au pat matrimonial) chiar va găzdui două persoane deşi, de multe ori, clienţii optează pentru contrariu în cazul în care nu călătoresc cu familia", a spus Radu Enache, preşedintele FIHR.
El a spus că unitatea de măsură pentru industrie este camera, şi nu locul în cameră, iar dubla ocupare a unei camere nu se taxează dublu, ci până la maxim de 1,2 ori din tariful negociat.
Ministrul delegat