Analiza situaţiei gropilor de gunoi neconforme cu cerinţele de mediu şi ale UE, în vederea închiderii definitive ale acestora, a fost făcută de Ministerul Mediului vineri, 24 mai, pentru cele trei localităţi ale Văii Jiului care au pe raza lor astfel de gropi de gunoi, în prezenţa reprezentanţilor acestor localităţi şi a unui reprezentant al Consiliului Judeţean Hunedoara. Au fost prezenţi la discuţiile de la minister primarii Ilie Păducel şi Dănuţ Buhăescu, viceprimarul Lupeniului, Cornel Lungan, şi Dan Stoian, administratorul public al consiliului judeţean.
În judeţul Hunedoara există în momentul de faţă 11 gropi de gunoi, care urmează să fie închise definitiv prin programe europene care însumează peste 20 de milioane de euro. Însă, aceşti bani nu vor veni oricum, există nişte paşi de făcut, bine conturaţi şi nişte sarcini care trebuie duse la îndeplinire de ministerul de resort şi de administraţiile publice locale.
Petrila aşteaptă milionul de euro
În ziarul de vineri am prezentat pe larg ce măsuri au luat cei din administraţia publică locală petrileană în privinţa fostei gropi de gunoi. Primarul Ilie Păducel ne-a declarat ieri că la minister Petrila a prezentat toate datele problemei, petrilenii fiind susţinuţi şi de către reprezentanţii Gărzii de Mediu Hunedoara, care, la ultimele controale, au găsit totul în regulă, din punctul de vedere al administraţiei locale. „Ne-au ascultat tot ce le-am spus, aveau şi dumnealor destule date. La final ne-au cerut să mai completăm din documente, pe care apoi dumnealor le vor aviza şi le vor trimite la Uniunea Europeană, în vederea programului de închidere a celor 11 gropi de gunoi din judeţul Hunedoara şi a celorlalte din întreaga ţară. Pentru închiderea gropii de gunoi de la Petrila va fi nevoie de aproximativ 1 milion de euro, bani care ar urma să vină de la UE, cea mai mare parte”, ne-a de