Potrivit unor cercetări recente, canabinoizii care se găsesc în marijuana joacă un rol esenţial în protejarea funcţiilor creierului, care la rândul lor ajută în încetinirea procesului de îmbătrânire şi chiar în reversarea unor efecte devastatoare ale bolii Alzheimer şi alte forme de anormalităţi cognitive sau demenţă.
Cercetători din Germania au aflat că sistemul cannabinoid al creierului este perfect capabil să repare celulele afectate, dar şi să declanşeze producţia de noi celule în creier, informează „Natural News“.
Gary Wenk, profesor de neuroştiinţă, imunologie şi genetică medicală, de la Ohio State University, care a ajutat în elaborarea studiului, declară: „Am încercat să găsesc un drog care să reducă inflamarea creierului şi să restabilească funcţiile cognitive la şoareci de peste 25 de ani. Canabinoizii reprezintă prima şi singura clasă de droguri care a fost vreodată eficientă“.
„Cred că percepţia despre acest drog se schimbă, iar pe viitor oamenii vor fi mai puţin temători“, adaugă acesta, menţionând că marijuana încă este privită în mod negativ de multe persoane.
Încă de când cercetătorii au descoperit existenţa unor sisteme de recepţie canabinoide în creierele şoarecilor în anul 1988, ei şi-au format treptat o viziune despre cum funcţionează tot sistemul şi despre cum canabinoizii pot ajuta în prevenirea unor boli cronice.
„Cannabisul trimite un semnal de la nervul postsinaptic la nervul presinaptic, lucru care nu s-a mia auzit în chimia neurală“, explică William Courtney, fondatorul „Cannabis International Foundation“.
„Fitocanabinoizii din această plantă mimează sistemul regulator a fiziologiei celulare“, menţionează Courtney.