Chinezariile detin primul loc la produsele care au fost consemnate, in ultimul an, in randul produselor periculoase. Autoritatea care se ocupa cu apararea drepturilor consumatorilor a intocmit, recent, o lista cu categoriile de produse periculoase la care s-au referit, in ultimul an, cele mai multe alerte lansate prin RAPEX, un sistem UE de alerta rapida cu privire la produsele nealimentare potential periculoase pentru consumatori, care nu respecta standardele de siguranta.
In ultimul an statele membre au facut peste 2.200 de notificari privind produsele nealimentare periculoase, care au fost raportate in cadrul sistemului UE de alerta rapida. Este o crestere cu 26 la suta a numarului de alerte fata de anul 2011.
„Principalele produse periculoase au fost articolele de imbracaminte (34 la suta) si jucariile (19 la suta), dar si aparatele electrice (11 la suta), vehiculele (8 la suta) si produsele cosmetice (4 la suta). Riscurile pentru consumatori au fost legate de substantele chimice, strangulare si ranire. Riscul de ranire si cel de strangulare sunt deseori identificate in articole pentru copii cu cordoane si snururi”, precizeaza reprezentantii Protectiei Consumatorilor.
Potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, cel mai frecvent furnizor consemnat in sistemul de alerta este China (58 la suta). Nu au lipsit in sistemul de alerta nici unele produse romanesti.
„Romania a avut un numar de 27 de notificari. Printre produsele notificate de tara noastra exista: jucarii, textile (imbracaminte pentru copii), echipamente electrice (cani electrice, fierbatoare, prize multiple, fierbatoare, lampi etc.). A existat si un numar de 68 de retrageri voluntare de produse”, se arata in informarea ANPC.
Reprezentantii institutiei pentru protectia consumatorilor au aratat insa ca in UE exista un „nivel crescut de sig