“Spatiul, ultima frontiera”. Cuvintele erau rostite de capitanul Kirk, in serialul sci-fi Star Trek. Spatiul este ceva foarte mare, iar pentru web designeri, aproape orice compozitie de succes se refera la modalitatea de a folosi spatiul. Cum se cucereste spatiul ? Exista oare o cale perfecta de a-l utiliza cand se face designul unei pagini web ?
Marele “Spectru al spatiului” se imparte in doi poli opusi: incarcat vs gol. Exista un mediu perfect, in care pagina nu este nici incarcata, nici prea goala ? Sau o mare parte din spectru depinde de continutul prezentat si astfel, nu da posibilitatea unui mediu perfect, ci doar definirea utilizarii spatiului pe baza a circumstantelor ?
Vom discuta acum despre incarcare, deoarece exista foarte multe website-uri care au continut in pagina indesat pana la refuz. Multi cred ca aceasta problema este legata doar de noi web designerii, dar exista si website-uri consacrate care sunt pline de nimicuri pt ca "asa trebuie".
Rotten Tomatoes este unul din site-urile mele preferate, dar daca ar fi sa-l analizez in functie de design, nu ar primi nota de trecere. Nu exista nici un spatiu liber pe care sa-ti odihnesti ochii cand folosesti RottenTomatoes. Mai ales daca te uiti la continutul din partea inferioara. Totusi, RottenTomatoes are o scuza pentru toata aceasta aglomerare. Site-ul lor se bazeaza pe catalogarea si recenzarea filmelor din toata lumea. Poate fi agasant, dar pentru un motiv anume, ei au decis sa sacrifice designul in favoarea bogatiei de continut.
Daca vrei sa gasesti un site similar cu Rotten Tomatoes, care prezinta aceeeasi cantitate de continut, dar pare mai putin “ocupat” poti sa te uiti la IMDB.com. Desi exista foarte mult continut, designul permite mai multe pauze in actiune, si datorita acestui lucru pare mult mai putin incarcat cand navighezi pe pagina.
Spatiul liber este un ins