O companie româno-italiană, prezentată în urmă cu câţiva ani de autorităţile locale de la Peştişani drept un investitor strategic pentru acea zonă, urma să dezvolte în munţii Vâlcan un parc eolian, investiţia fiind cifrată la 200 de milioane de euro.
Nu a contat pentru nimeni că vor fi afectate 980 de hectare de vegetaţie forestieră, mare parte din turbinele eoliene fiind amplasate chiar în aria protejată „Natura 2000 – Nordul Gorjului de Vest”, aşa că Obştea Peştişani s-a grăbit să concesioneze suprafaţa, autorităţile locale au eliberat certificatul de urbanism şi au întocmit şi alte documente, iar Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj a dat toate avizele cu ochii închişi.
Pentru parcul eolian, Obştea Peştişani a oferit pe tavă 980 de hectare în situl Natura 2000
Proiectul de energie verde dezvoltat de SC Vulcan Power SRL Bucureşti presupune instalarea a 21 de turbine eoliene, cu o capacitate totală de 48 MW, în partea de Nord a comunei Peştişani, pe terenul obştei din acea zonă. Potrivit Planului Urbanistic Zonal, un argument hotărâtor în alegerea amplasamentului a fost faptul că Obştea Peştişani a oferit suprafaţa necesară, adică 980 de hectare, pe o perioadă de 49 de ani, cu drept de prelungire a contractului de concesiune pe încă zece ani. Conform documentaţiei de mediu, centrala eoliană urmează să fie amplasată în mare parte în aria protejată „Natura 2000 – Nordul Gorjului de Vest”. Cu toate acestea, „specialiştii” afirmă că în perioada de construire impactul asupra mediului este temporar negativ, însă nesemnificativ, iar când acesta va fi gata, calitatea factorilor de mediu nu va fi afectată deloc.
Conducerea APM Gorj, împotriva ocrotirii naturii
Aşa că responsabilii de la APM Gorj şi-au dat acordul pentru amplasarea celor 21 de ferme eoliene, deşi fundaţia fiecăreia dintre acestea va afecta 400 mp, iar fundaţia va fi de p