Dintre sutele de telespectatori care şi-au exprimat dorinţa de a participa, 60 au fost aleşi pentru probele practice cu Horia Vîrlan, iar dintre aceştia, doar 18 s-au calificat pentru concurs. Miza: 10.000 de euro, ocazia de a găti alături de o vedetă şi şansa de a „fura meserie” chiar de la maestru.
Proba practică, simplă în aparenţă, pregătirea unui sote de pui cu legume, i-a oferit lui Horia informaţii importante despre potenţialul şi abilităţile pasionaţilor de gastronomie. Cu binecunoscuta intransigenţă, dar şi cu umorul său inconfundabil, maestrul i-a urmărit atent pe candidaţi, a discutat cu fiecare în parte, şi în cele din urmă a decis cine merge mai departe.
„Prima calitate a celor 18 concurenţi care vor face echipă cu vedetele la Academia lui Horia este să le placă să gătească. E cel mai important lucru! La fel ca în dragoste - când iubeşti pe cineva, faci sacrificii pentru persoana respectivă. La fel este şi cu bucătăria, cel puţin din punctul meu de vedere! Eu am sacrificat o mare parte a tinereţii mele, dedicând-o gătitului şi studiului”, spune Horia.
„Apoi, vreau să văd că stăpânesc câteva tehnici culinare – ştiu să mânuiască ustensilele, să regleze temperatura maşinilor de gătit şi aşa mai departe. Şi ultimul criteriu de departajare, vreau să văd că lucrează curat!”, a explicat Horia. „Va fi un sezon din care telespectatorii vor putea să înveţe lucruri interesante şi se vor deconecta în egală măsură”.