Fără a consulta personalul direct implicat, directorul executiv este auzit că promite unui vechi prieten că firma va prelua proiectul. Angajaţii se simt uşor marginalizaţi şi nemulţumiţi.
sau...
La finalul unei şedinţe lungi şi obositoare se ridică problema minoră dacă ar trebui angajat un student pe perioada verii. După discuţii lungi, nu este clar cine are ultimul cuvânt. Şedinţa se termină, fără a se lua această decizie.
Din nefericire, aceste scenarii sunt frecvente.
Luarea deciziilor poate fi dificilă din motive ce variază de la structuriile de raportare la complexitatea care apare în mod natural atunci când o companie este în creştere şi mai multe persoane au locuri la masa de conducere. Aceste dificultăţi pot fi o sursă de frustrare pentru toţi cei implicaţi. Există o varietate de tehnici de luare a deciziilor, însă printre ele, instrumentul RAPID s-a evidenţiat prin eficienţă şi adaptabilitate.
RAPID este un acronim dezvoltat de Bain & Company, fiecare iniţială reprezentând un rol cheie ce trebuie atribuit unei persoane din cadrul echipei. Anumite persoane pot avea mai multe litere atribuite. Ordinea literelor nu are importanţă, cuvântul în sine însă are menirea de a aminti faptul că deciziile trebuie să fie luate în timp util.
'R' – recomandă. Persoana care deţine acest rol este cea care vine cu propunerile în cadrul echipei, care furnizează informaţiile şi datele necesare luării unei decizii în timp util şi se consultă cu persoanele care o informează. Aceasta se ocupă de propunere de la început până la sfârşit.
'I ' - informeaza. Este persoana care furnizează informaţii relevante celor care recomandă pentru clarificarea problemei în discuţie. Deşi o astfel de persoană are dreptul de a se face auzită, nu poate vota şi nici nu se poate împotrivi propunerii. Incluzând pe cineva cu rolul 'I', vom putea spune că or