Evenimentele interne care au marcat ziua PDL nu puteau fi mai relevante pentru starea partidului. Sub umbrela unui fals festivism, Blaga & Co. au încercat să ascundă problemele din partid. Chiar ieri, Traian Ungureanu i-a invitat pe Cristian Preda şi Teodor Baconschi să plece din PDL. Un gest care arată cât de divizat e partidul, într-un moment în care are nevoie să fie cât mai unit.
In urmă cu 20 de ani, în mai 1993, FSN, condus de Petre Roman a fuzionat cu Partidul Democrat şi şi-a schimbat denumirea în Partidul Democrat. Au intrat la guvernare în 1996 şi s-au prăbuşit odată cu CDR în 2000. Au obţinut atunci 7% din voturi la alegerile parlamentare, iar Petre Roman nu a trecut de 3% la prezidenţiale. Singurul care a mai îndulcit înfrângerea a fost Traian Băsescu, care a obţinut primăria Capitalei şi în 2001 a câştigat preşedinţia PD. Partidul a crescut în Opoziţie şi în 2004 a ajuns la Putere. Pe scurt, PDL s-a prăbuşit din nou în 2012.
Privind retrospectiv, situaţia actuală a partidului este similară cu ce s-a întâmplat cu PD în 2000. Partidul era marcat de numeroasele plecări ale unor personalităţi cu notorietate şi dădea semne că nu îşi poate reveni. Incercând să facă la rândul său o analogie, şi Blaga a încercat ieri să compare situaţia actuală a PDL cu ce se întâmpla prin 2000. « Praful şi pulberea se vor alege de cei care pleacă din partid », a mai avertizat preşedintele PDL. Intenţia sa a fost aceea de a-şi crea imaginea unui Traian Băsescu aflat la momentul 2000-2001, atunci când a pornit reconstrucţia partidului.
Vasile Blaga uită însă « un detaliu » semnificativ. În 2000, Traian Băsescu a reuşit să câştige cea mai importantă primărie din ţară : Bucureştiul. În 2012, Vasile Blaga a intrat în Parlament cu mari emoţii, fiind foarte aproape să-l rateze. Şi cu puţine excepţii, te sperii dacă te uiţi la structura de conducere a p