Solistul formaţiei „Vama“ a venit la Chişinău, după o pauză de opt ani, nu pentru a susţine un concert, ci pentru a rosti un discurs despre comunicare. În blugi şi tricou, fără microfon sau proiector, Tudor Chirilă şi-a început cuvântarea cu citate din Shakespeare.
„Adevărul“: De prin 2005, de la ultimul concert „Vama Veche“, n-ai mai fost prin Chişinău. Ce-a stat în calea unei vizite aici: o simplă vamă sau ceva mai mult?
Tudor Chirilă: Dacă suntem chemaţi – venim, fie vorba de teatru sau de muzică. Treaba e că nu am fost chemaţi. Mereu e problemă de buget, deplasări şi modul de organizare a lucrurilor. Trebuie mai mult decât ca cei din Chişinău să-şi dorească un concert sau o vizită. Din momentul în care există public, ar trebui să fie şi un organizator pe care nu îl avem încă aici.
Totuşi, n-ai venit întâmplător, ci pentru a ţine un discurs la TEDx Chişinău pe tema „Poveştile şi viitorul comunicării“. Despre ce le-ai vorbit ascultătorilor?
Discursul l-am alcătuit pe 20 de cartonaşe pe care le-am prezentat lumii. Am vorbit despre rolul poveştilor în viaţa noastră. Am plecat de la ideea că noi suntem poveşti ambulante. De când ne naştem şi până murim, povestea ocupă un loc central în viaţa noastră. Dacă spunem mai mult de patru propoziţii, ele riscă să devină o istorie. Ne naştem şi trăim prin poveşti şi primele valori ni se comunică tot prin ele. E esenţial să reuşim să devenim mai buni şi să ne eficientizăm comunicarea prin poveşti. Eu mă conduc după un principiu: dacă într-un conflict încerci să înţelegi povestea celuilalt, atunci conflictul poate fi evitat. În general, marile eşecuri sunt cele de comunicare. Gafele pot fi evitate prin sinceritate, creativitate şi curajul de-a ne mărturisi fricile.
În discursul tău vorbeşti şi despre viitorul comunicării. Cum îl vezi tu, mai cu seamă că acum tot mai des vedem oameni-zombi, care orice