BP, din Marea Britanie, Shell, din Olanda, şi Statoil, din Norvegia, au fost atacaţi în justiţie în SUA în primul proces de după pornirea unei anchete în care Comisia Europeană cercetează dacă producătorii de petrol, printre cei mai mari din lume, au manipulat preţurile ţiţeiului, scrie Financial Times.
Cele trei grupuri au fost numite ca acuzaţi într-un proces deschis la New York de casa americană de trading Prime International Trading, potrivit unor documente judiciare văzute de jurnaliştii FT. Firma cere, de asemenea, despăgubiri de la acuzaţi ale căror nume nu sunt cunoscute.
Prime International susţine că acuzaţii au manipulat intenţionat şi conspirat pentru fixarea preţului petrolului Brent, de referinţă pentru pieţele din întreaga lume.
Ca producători importanţi şi jucători majori pe piaţa ţiţeiului, cele trei grupuri au avut şi au în continuare puterea de a influenţa preţurile de pe piaţa Brent.
„Raportând intenţionat informaţii incorecte, false şi înşelătoare legate de tranzacţiile cu petrol Brent către firma de trading Platts, acuzaţii au manipulat şi restricţionat comerţul atât pe piaţa fizică, cât şi pe cea a contractelor futures“, se arată în documentele judiciare.
Total, a treia mare companie petrolieră din Europa, estimează că până la 80% din tranzacţiile cu petrol şi produse petroliere au loc în funcţie de preţuri de referinţă precum cele publicate de Platts, în timp ce până la 20% sunt legate de contracte futures tranzacţionate la New York Mercantile Exchange şi ICE Futures Europe.
CE suspectează că preţurile au fost manipulate timp de peste zece ani. Ancheta este cea mai mare de după cea privind manipularea dobânzilor Libor.
BP, din Marea Britanie, Shell, din Olanda, şi Statoil, din Norvegia, au fost atacaţi în justiţie în SUA în primul proces de după pornirea unei anchete în care Comisia Europeană cer