Viticultorii români cer guvernului să facă lobby la Bruxelles pentru suplimentarea fondurilor pentru dezvoltarea sectorului, până la 60 de milioane de euro/an. Sursa: Adrian Paclisan
În prezent, se poartă negocieri cu oficialii de la Bruxelles pentru alocarea financiară pe 2014-2018. Dacă Executivul îşi va face bine cărţile, viticultura ar putea beneficia de investiţii de circa 20 de milioane de euro în plus, anual.
"Noi am demonstrat că avem capacitatea de a accesa în procent de peste 100% fondurile alocate. Rămâne de văzut dacă şi Guvernul va fi capabil să obţină fonduri mai mari", ne-a declarat Ovidiu Gheorghe.
După aderarea României la Uniunea Europeană, producătorii autohtoni au realizat investiţii de aproximativ 500 de milioane de euro, sumă care include fonduri europene, inclusiv cele accesate prin programul SAPARD, dar şi finanţările din surse proprii. În cei 6 ani de la integrarea europeană, viticultorii au cheltuit în fiecare an toate cele 42 de milioane de euro alocate pentru programul de dezvoltare a sectorului.
Cea mai mare parte a banilor europeni a fost folosită pentru reconversia plantaţiilor de viţă-de-vie, prin înlocuirea viilor vechi şi plantarea de soiuri care asigură un randament mare. Totodată, viticultori s-au adaptat cererii crescute de vinuri roşii, astfel că au redus suprafeţele cultivate cu soiuri de struguri albi, în favoarea celor roşii.
Din suprafaţa totală cultivată cu soiuri nobile de viţă-de-vie, de 180.000 de hectare, circa 25.000 de hectare sunt vii tinere. O parte din ele au intrat deja pe rod.