Legea prin care primăriile cu situaţii financiare dificile pot intra în insolvenţă este un lucru care trebuia făcut, apreciază analistul economic Dragoş Cabat, subliniind, totuşi, că vor fi cazuri în care aceasta va presupune riscuri mai mari pentru creditorii autorităţilor locale.
Ordonanţa care permite intrarea în insolvenţă a unităţilor administrativ-teritoriale a intrat în vigoare, după ce, vineri, reglementarea a fost publicată în Monitorul Oficial.
Guvernul a aprobat, în 21 mai, o Ordonanţă de Urgenţă care vizează intrarea acestor autorităţi în procedura de insolvenţă, asemeni unei societăţi comerciale.
Dragoş Cabat consideră că, deşi noua legislaţie reprezintă o modalitate de a forţa primăriile să-şi plăteas-că arieratele, vor fi cazuri în care aces-tea "se vor grăbi să-şi declare insolvenţa", pentru a nu-şi achita integral obligaţiile restante.
Domnia sa ne-a spus: "Teoretic, şi primăriile pot intra în faliment, activitatea acestora urmând să fie preluată de alte autorităţi locale".
În opinia lui Dragoş Cabat, mulţi funcţionari publici care au încălcat legea riscă amenzi şi chiar ani de închisoare, "ceea ce este foarte bine".
"Legea care permite insolvenţa primăriilor este un lucru bun", concluzionează analistul economic.
Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă, a subliniat că Legea finanţelor locale prevedea de mult intrarea în insolvenţă a autorităţilor aflate în dificultate financiară, fără a avea caracter obligatoriu.
Arin Stănescu a spus: "Până acum nu s-a sesizat nimeni să ceară insolvenţa vreunei autorităţi. Nici de acum înainte nu vor începe primarii să solicite intrarea în procedeura de insolvenţă a primăriei pe care o reprezintă. Poate creditorii să ceară acest lucru. Şi dacă vor bloca activitatea unora care sunt îndatoraţi până peste cap şi care nu-şi vor plăti nic