Diana Tuşa şi Andrei Chiliman, doi liberali veritabili, unul pe stil nou, altul pe stil vechi, au fost excluşi din PNL pentru delictul de opinie.
Nu s-au încadrat în doctrina tip Ludovic al XlV-lea, l'état, c'est moi, a lui Crin Antonescu. Domnia sa încă nu a ajuns preşedinte şi acţionează ca un monarh absolut. Lăsăm deoparte perversitatea monarhismului său de cazino.
El, la fel ca mulţi adepţi, probabil că nu ştie împrejurarea în care Ludovic al XlV-lea a spus celebrul dicton. Avea doar 17 ani şi nu era încă în jilţul puterii. Franţa era condusă la acea vreme de Cardinalul Mazarin, un prim ministru fără scrupule, amant al mamei viitorului rege. La 22 de ani, a ajuns Monarh. “Vă dau poruncă să nu semnați nimic, nici măcar un pașaport, fără ordinul meu; să-mi dați raportul mie personal în fiecare zi și să nu favorizați pe nimeni”, avea să spună tânărul înscăunat pe atunci. Din fericire, societatea franceză, la fel ca şi organizarea statului, a evoluat. A trebuit să vină o revoluţie pentru ca pornirile despotice să fie limitate.
Har Domnului, Crin Antonescu nu e decât un şefuleţ de partid din îndepărtatul Orient. Chiar liberal de iure. Nu de facto. Corigent la lecţia predecesorilor săi ideologici, nu ştie nici măcar în ce împrejurări Winston Churchill a preluat aforismul lui Voltaire, gânditorul francez care a militat împotriva obscurantismului feudal: “Eu am dreptate, tu nu. Dar pentru libertatea ta de a nu avea dreptate, eu voi lupta până la moarte”. Poate vin postacii săi să ne explice.
Libertatea cuvântului şi interzicerea cenzurii au fost abolite cu multe secole în urmă, datorită unor gânditori liberali ca John Stuart Mill. Despotul (ne)luminat al PNL interpretează cum vrea el învăţăturile părinţilor. Mill considera “că este nevoie de libertate pentru a echilibra o societate, singura libertate care merită pe drept cuvânt acest nume este liberta