Galerie Foto
TIMIȘOARA. Patru familii, una de bănățeni, alta de sași, una de sârbi și încă una de maghiari vor locui vreme de un an în case aflate în incinta Muzeului Satului Bănățean de la Pădurea Verde. Consiliul Județean Timiș vrea să facă din locație un muzeu viu. Vizitatorii vor putea vedea cum trăiesc și cum muncesc în gospodărie acele familii și vor putea admira portul popular, dar și obiceiurile folclorice din satul bănățean. Țăranii vor locui acolo ca să le arate orășenilor tradițiile de odinioară.
Pentru a pune în practică acest concept de „muzeu viu”, Consiliul Județean Timiș a accesat fonduri europene. Directorul Muzeului Satului Bănățean, aflat în administrarea CJT, Claudiu Ilaș, a declarat pentru Ora de Timiș că proiectul a fost finalizat de o firmă din Timișoara, care a câștigat licitația pentru întocmirea lui.
Investiția e gata să înceapă. Avem studiul de fezabilitate, proiectul tehnic. Trebuie să primim proiectul de la firma care l-a realizat și o să dăm drumul la licitație (n.r. – pentru desemnarea constructorului). Sper ca în septembrie să înceapă lucrările pentru că în doi ani trebuie să fie gata. Investiția se ridică la 600.000 euro și include amenajarea unui Centru de informare turistică în incinta Bastionului, ne-a declarat Claudiu Ilaș, director la Muzeul Satului Bănățean.
Muzeul va oferi posibilitatea fiecărui turist să vadă cum s-au păstrat tradițiile în Banat, respectând tradiţia lucrului, a meşteşugurilor pe care satul bănăţean le-a avut şi tradiţia, portul popular şi obiceiurile folclorice. Persoanele care vor locui acolo vor fi alese în momentul în care casa va avea funcţionalitatea definită. Se va populariza proiectul în interiorul etniilor şi se va delega probabil o familie care să accepte să participe la proiect. Vor fi condiţii normale de locuit, aşa cum au fost odată în aceste case. Proiectul are în vedere reamen