Preşedintele Ligii "Habitat", Mihai Mereuţă, ne-a spus ce proceduri trebuie să urmeze asociaţiile de proprietari pentru respectarea cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă.
Cu minimum 30 de zile înainte de începerea activităţii, asociaţia de proprietari trebuie să obţină de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bucureşti autorizaţia de funcţionare din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă. Ulterior, va efectua, la o unitate specializată, examenul medical de medicina muncii al lucrătorilor, cu minimum 24 de ore înainte ca aceştia să treacă la treabă. "Pentru organizarea activităţii de securitate şi sănătate în muncă, asociaţia va semna un contract de prestări servicii cu un serviciu extern de prevenire şi protecţie, care va realiza documentaţiile şi instruirile legale", ne-a explicat Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari "Habitat".
Neregulile, "taxate" cu până la 10.000 de lei
Mereuţă a precizat şi că "asociaţia va realiza măsurile tehnice, organizatorice, igienico-sanitare necesare desfăşurării activităţii cu lucrători". Acestea se concretizează, printre altele, în acordarea gratuită a echipamentelor de protecţie, dotarea cu stingătoare de incendiu la locul de muncă, verificări ale lifturilor şi centralelor termice pentru siguranţa lucrătorilor. Nerespectarea cerinţelor în domeniul sănătăţii în muncă se sancţionează cu amenzi între 2.000 şi 10.000 de lei pentru fiecare neconformitate.
Raporturile de muncă, declarate on-line
Transmiterea şi înregistrarea raporturilor de muncă se efectuează on-line. Înainte a începe activitatea, asociaţia trebuie să solicite, pe www.inspectiamuncii.ro, parola pentru înregistrarea în programul Revisal. Apoi va desemna o persoană pentru operarea în program, care va transmite contractele de muncă şi modificările