Volumele excepţionale raportate de Barclays şi Citigroup pot prefigura o inversare a trendului favorabil pentru activele de risc, spune un raport Admiral Markets
Retragerea stimulilor monetari poate precipita aversiunea faţă de risc a investitorilor
După declinul din prima zi de tranzacţionare a acestei săptămâni al indicelui Nikkei 225 al Bursei de la Tokyo cu 3,22%, până la nivelul de 14.152,65 puncte, consemnăm o pierdere de capitalizare de peste 14% a pieţei de acţiuni japoneze faţă de nivelul maxim din acest an consemnat la jumătatea acestei luni. Un raport al casei de brokeraj Admiral Markets atrage atenţia că amplitudinea picajului, coroborată cu întărirea cu 3% a yenului japonez, în mod tradiţional monedă de refugiu, poate fi un semnal de panică care să stea la baza unei noi crize financiare globale.
Analiştii Admiral Markets, care în România operează un "pool" de Forex, apreciază că un alt indiciu în această direcţie îl constituie volumele record intermediate potrivit raportărilor a două mari holdinguri bancare internaţionale, Citigroup şi Barclays. Istoria arată că activitatea de tranzacţionare neobişnuit de intensă este asociată perioadelor de maxim sau de minim ale unei pieţe. Nu este exlus ca şi în cazul de faţă să avem un semnal al finalului de trend favorabil pe activele de risc.
Citigroup, cea de-a doua bancă din piaţa valutară internaţională după cota de piaţă, a anunţat că a înregistrat un record al tranzacţiilor la finalul săptămânii trecute, dar nu a dorit să dezvăluie volumul total. Barclays, a treia bancă în clasament după cota de piaţă, a raportat că ziua de joi, când indicele Bursei japoneze s-a prăbuşit 10%, iar yenul s-a apreciat 3%, a fost cea mai aglomerată după 2008, când investitorii din întreaga lume lichidau tot şi căutau cu disperare refugiu în dolar, yen şi franc.
"Comentariile lui Bernanke şi sten