Ca să funcţioneze optim, organismul nostru are nevoie în fiecare zi de o cantitate echilibrată de minerale. Magneziul ne păstrează sănătatea sistemului nervos, calciul are grijă de oase, iar potasiul ne ţine plini de energie. Iată care sunt cele mai bune surse de minerale.
Potasiu, din banane
Ajută la menţinerea echilibrului apei şi a acizilor din organism şi reglează tensiunea arterială. Dacă nu se asigură cantitatea suficientă de potasiu, pot apărea probleme legate de slăbirea muşchilor, confuzie, scăderea apetitului, dar şi o stare continuă de oboseală.
Surse: fructe, în special banana, legume uscate, carne, peşte, ciocolată.
Magneziu, din cereale
Magneziul activează enzimele, ajută la contractarea muşchilor şi e implicat în numeroase fenomene biologice la nivel celular. Lipsa lui poate determina slăbirea sistemelor nervos şi osos, crampe, crize digestive precum şi tahicardie.
Surse: Bogate în magneziu sunt cerealele integrale, nucile, fructele de mare şi legumele verzi.
Fosfor, din peşte
Pe lângă aportul pe care îl aduce în menţinerea sănătăţii oaselor şi a dinţilor, fosforul reglează balanţa acizilor. În cazul lipsei lui din alimentaţie, pot apărea serioase infecţii ale gingiilor. Mai mult, fosforul atenuează durerile cauzate de artrită.
Surse: carne, peşte, produse lactate, cereale integrale, fructe confiate, ouă, seminţe.
Fier, din nuci
Ajută în procesul de creştere, fiind foarte important pentru organismul copiilor. Măreşte rezistenţa la îmbolnăvire, previne stările de oboseală. Fierul vindecă şi previne totodată anemiile cauzate deseori de carenţe de vitamine, precum şi de minerale. Asigură culoarea sănătoasă a pielii.
Surse: Ficat de porc, rinichi, scoici şi moluşte crude, piersici deshidratate, gălbenuş de ou, stridii, nuci, fasole, sparanghel, melasă, fulgi de ovă