Primarii si reprezentantii consiliilor judetene considera regionalizare benefica deoarece sporeste puterea locala dar si pentru ca s-ar reduce birocratia mai ales in ceea ce priveste accesarea fondurilor europene. Anumiti primari avanseaza chiar ideea desfiintarii consiliilor judetene sau reducerea atributiilor pe care le au. In ceea ce priveste preluarea deconcentratelor la consiliile judetene sau municipii, "caciula ar fi prea mare", mai ales din cauza cheltuielilor in plus. Vezi in text ce parere au reprezentantii catorva autoritati locale despre regionalizare.
Catalin Chereches, primar Baia Mare
Despre regionalizare
"Daca regionalizarea este tratata in mod serios si pe proiecte si nu se caleaza cei care gandesc regionalizarea pe diverse persoane care sa devina guvernatori sau presedinti de regiune, atunci efectul va fi unul pozitiv pentru comunitatile noastre indiferent ca vorbim despre orase mai mari, mai mici sau de comune.
Din punctul meu de vedere, doar transferul unor atributii de la nivel guvernamental la nivel local poate sa ajute in eliminarea birocratiei si la o mai buna colaborare in ceea ce inseamna relatie intre autoritati locale si comunitate europeana in ceea ce priveste finantarea pe diverse proiecte. Acesta ar trebui sa fie principalul obiectiv.
O alta chestiune care ar trebui sa completeze regionalizarea ar fi reasezarea atributiilor consiliilor judetene sau mai mult, intr-un fel chiar reducerea atributiilor si transferarea unor atributii catre primarii in sensul ca un cetatean din judetul Maramures din Nordul tarii sa nu trebuiasca sa mearga pana la Cluj, care se prefigureaza a fi Capitala de regiune, pentru a-si lua diverse tipuri de autorizatii: Mediu, Pompieri, Sanatate Publica etc. In fiecare primarie ar trebui sa existe un birou unic unde cetateanul sa poata sa aiba acces spre tot ceea ce inseamna