A fondat serviciul de intervenţie rapidă SMURD, care mulţi ani a fost doar un program-pilot. După ce a revoluţionat medicina de urgenţă din România, palestinianul Raed Arafat aduce conceptul la Chişinău.
„Adevărul“: Cum este să aduci inovaţia şi să încerci să schimbi un sistem?
Raed Arafat: E foarte greu, pentru că se găsesc întotdeauna oameni care opun rezistenţă. Cei din interiorul sistemului sunt împotrivă pentru că inovaţia le schimbă modul de lucru, afectează anumite profituri, trezeşte teama că vor veni persoane mai tinere, care îşi vor face treaba mai bine. Ei se obişnuiesc odată cu trecerea timpului şi doar dacă cel care aduce inovaţia este perseverent. Principiul meu e: dacă ţi se închide uşa, intri pe geam. Dacă şi acesta e închis, atunci pe şemineu. Intri pe oriunde, doar să faci treabă. Până la urmă, mai bine faci şi îţi ceri iertare decât să-ţi ceri voie să faci.
Cum v-a venit ideea de a porni SMURD?
Visul meu era să creez o echipă care să salveze vieţile celor ce mureau cu zile în stradă. Am început să dezvolt un echipaj de urgenţă în judeţul Mureş, în 1990. A urmat Oradea, Cluj, Sibiu, apoi au venit cei din Scoţia şi Statele Unite să ne ofere asistenţă. Tot acest timp am activat ca un program-pilot, fiind legalizat abia în 2006. Am preferat să salvez oameni ilegal, decât să-i las să moară legal. Impactul major a fost în 2007, când ministrul Sănătăţii a decis ca sistemul să fie dezvoltat, iar acum îl avem integrat şi funcţional în toată ţara. Drumul putea să fie mult mai scurt, dacă erau unii mai înţelepţi şi nu blocau evoluţia sistemului. Pe de altă parte, cei 20 de ani ne permit astăzi să avem încredere în SMURD, pentru că ştim prin ce am trecut.
În calitate de ministru al Sănătăţii, aţi fost criticat de preşedintele Traian Băsescu. Cum se împacă medicina şi politica?
Eu am încercat să rămân cât mai tehnic posibil,