Acum, când economia este şubredă, mulţi candidaţi cred, în mod eronat, că indiferent de situaţie trebuie să accepte ceea ce le este oferit
În plin boom economic, negocierea veniturilor era făcută după principiul: "Îmi dai mai mult sau plec la altă companie". Acum, înainte de discuţie este nevoie de un portofoliu de realizări, iniţiative, muncă în plus şi asumare de responsabilităţi, însă o negociere reuşită poate avea loc, dacă ştii cum să negociezi.
"Chiar dacă s-ar putea să nu obţii tot ce vrei, nu vei pierde o ofertă din cauza cerinţelor tale. Totuşi ofertele sunt foarte des retrase din cauza modului în care sunt cerute unele avantaje. Chiar dacă piaţa muncii este sau nu bună, există întotdeauna oportunităţi de a negocia un pachet salarial mai bun doar dacă ştii cum să faci acest lucru", spun specialiştii în resurse umane de la portalul de recrutare ejobs.ro.
Potrivit acestora, există 10 reguli generale care te vor ajuta să negociezi cea mai bună variantă în orice fel de climat economic, atunci când îţi schimbi jobul.
Fii pregătit
Trebuie să ai cât mai multe informaţii despre piaţa de muncă şi despre viitorul angajator. Această regulă este cea mai importantă. Există foarte multe informaţii pe Internet, la bibliotecă sau în cadrul asociaţiilor profesionale, aşa că apelează la ele. Timpul pe care îl petreci învăţând cum să negociezi şi pregătindu-te pentru negociere poate reprezenta cea mai bună investiţie pe care o vei face.
Realizează că modul de negociere este important
Atunci când negocierile se finalizează, va trebui să lucrezi cu persoana cu care ai negociat. Mai mult, succesul tău viitor poate depinde de acea persoană. Aşa că, în timp ce negociezi cea mai bună variantă, ai grijă că acest lucru să nu-ţi afecteze imaginea.
Înţelege nevoile tale şi ale angajatorului
Pent