Au trecut trei ani de cand Grecia beneficiaza de ajutor financiar international, iar investitori din China, Qatar si Rusia se grabesc sa intre pe aceasta piata, o poarta spre Europa.
China este interesata de aeroporturi, porturi si cai ferate. Rusii par determinati sa patrunda pe piata energetica, in timp ce Qatar a dat de inteles ca vrea sa investeasca in imobiliare. „Lumea trebuie sa afla ca Grecia de astazi este alta tara si este de datoria noastra sa demonstram acest luru. Trebuie sa uimim, dar sa uimim in mod pozitiv. Privatizarea este semnalul ca statul elen respecta mediul de afaceri al tarii”, declara, recent, ministrul dezvoltarii, Kostis Hadzidakis.
In urma cu aproximativ o luna, un mesaj similar a venit din partea premierului Antonis Samaras, care a chemat China sa se implice in, ceea ce el a numit, istoria de succes a Atenei. Este un moment prielnic pentru marele tigru asiatic de a-si indeplini dorinta de a transforma statul elen intr-o noua fereastra spre Europa, investind in proiecte de infrastructura, cu exceptia portului Pireu, deja baza operationala pentru navele chineze, dupa ce compania Cosco a platit, in 2005, suma de 500 milioane de dolari pentru inchirierea a jumatate din capacitatile acestuia.
Saptamana trecuta a venit randul Moscovei, iar la Atena pentru a treia oara in decurs de trei luni a aterizat seful Gazprom, Aleksei Miller. Compania lui asigura deja 90% din necesarul de gaze naturale al Greciei, iar acum vrea sa cumpere corporatia elena Depa, pentru care, anul trecut, a depus o oferta de 900 de milioane de euro. Fiind singura societate de distributie a gazelor naturale a Greciei, Depa este unul din diamantele din coroana programului de privatizare, altul fiind compania de stat pentru jocuri de noroc, Opap, o treime din care a fost achizitionata de un grup de investitori din Grecia si Cehia.
Intre ti