Cercetătorii au reuşit să creeze un nou tip de material din ciment, practic transformând cimentul într-un soi de metal, care permite conductivitate electrică. Procesul, pe cât de science-fiction pare, este unul bazat pe fizică şi chimie simplă.
Cimentul a fost transformat într-un conductor de electricitate printr-un proces numit "prinderea electronilor" sau "blocarea electronilor", un fenomen văzut până acum doar în soluţii de amoniac, după cum scrie Phys.org.
"Acest proces de blocare a electronilor şi transformare a cimentului lichid în metal lichid a fost descoperit recent, dar nu a fost explicat în detaliu până acum", a declarat Chris Benmore, unul dintre realizatorii studiului şi angajat al Departamentului pentru Energie al Statelor Unite ale Americii. "Acum că am descoperit care sunt condiţiile necesare pentru a crea electroni blocaţi în materiale, putem dezvolta şi testa alte materiale, pentru a vedea dacă le putem transforma în conductori de electricitate", a mai spus Benmore.
Oamenii de ştiinţă au studiat mayenitul, un component din ciment, sub forma aluminaţilor de calciu. Acesta este format din calciu şi oxizi de aluminiu. Ei au topit acest material la temperaturi de 2.000 de grade Celsius, folosind un levitator aerodinamic şi bombardarea materialului cu laser. Materialul a fost apoi procesat în diferite condiţii pentru a controla modul în care se formează punţile de oxigen în procesul de formare al sticlei. Levitatorul a ţinut lichidul departe de orice suprafaţă a containerului, deoarece altfel ar fi format cristale. Acest lucru a permis lichidului să se răcească într-o formă "sticloasă" care permite blocarea electronilor înauntru, astfel încât materialul a devenit un conductor.
Practic, cercetătorii au descoperit că folosind această metodă a levitatorului au putut bloca electronii în "cuşti" care se formează de obicei în sticlă. Pr