Doar în ultimul an, din pădurile Dobreştilor s-a furat lemn de 1,2 milioane lei. Iar asta în timp ce inspectorii Direcţiei Silvice raportau mereu că "nu se constată abateri".
Sunt doar câteva dintre concluziile celui mai amplu control silvic derulat în Bihor în ultimii ani de către inspectorii Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP), care cer acum ca vinovaţii să fie puşi la plată, suspendaţi din funcţii şi daţi pe mâna procurorilor...
Toţi pentru unul
La începutul acestei luni, BIHOREANUL a relatat pe larg despre controlul declanşat la Ocolul Silvic Dobreşti, într-un reportaj ce prezenta şi dezastrul ecologic provocat de defrişările ilegale care nu ar fi fost posibile fără complicitatea pădurarilor. Iniţial, verificările inspectorilor RNP au fost declanşate în baza unor sesizări trimise la Bucureşti, care descriau abuzurile şi furturile fostului şef de Ocol din perioada 2005-2008, liberalul Sorin Silaghi, în prezent şef de district, şi ale fostului şef al Direcţiei Silvice Bihor, Ioan Popa, acum director adjunct.
Silaghi era acuzat că a închis ochii la ilegalităţi, şi nu pe gratis, dar şi că, împreună cu doi subalterni, brigadierul Viorel Groza şi pădurarul Florian Ilea, au exploatat păduri prin intermediul unor firme, ca de pildă Felix Forest, administrată de cumnatul lui Ilea, Viorel Şaitoş, dar care era reprezentată personal de pădurar la toate licitaţiile de masă lemnoasă.
Toţi pentru unul
Sosiţi pe 15 aprilie la Dobreşti, inspectorii au descoperit că situaţia era cu mult mai gravă decât cea descrisă. Iar asta fiindcă au găsit probleme nu doar în activitatea celor reclamaţi, ci şi la cantoane silvice care nu fuseseră pomenite în reclamaţii. Un exemplu e cantonul administrat până anul trecut de Viorel Fericel, avansat inginer în cadrul Direcţiei Silvice, iar acum administrat de fratele său, Andrei Fericel, despre care oamenii locului