După preluarea participaţiei nemţilor de la RWE, OMV ajunsese cel mai mare acţionar al companiei de proiect pentru gazoductul Nabucco, cu 33%. Austriecii s-au hotărât să împartă o parte din costuri (şi viitoarele profituri) cu francezii de la GDF Suez, cedându-le 9% din acţiunile consorţiului.
Grupul francez de utilităţi GDF Suez a preluat de la compania austriacă OMV un pachet de 9% din acţiunile Nabucco Gas Pipeline International, compania de proiect a proiectului pentru gazoductul Nabucco, pentru o sumă neprecizată, devenind cel de-al şaselea partener în proiectul Nabucco, potrivit unui comunicat transmis marţi de OMV. Anterior, austriecii achiziţionaseră participaţia de 16,67% a grupului german RWE la Nabucco, după retragerea sa din proiect, dublându-şi ponderea în acţionariat. În acest mod, OMV împuşcă doi iepuri: îşi recuperează o parte din bani şi atrage un acţionar puternic care să ofere o susţinere suplimentară proiectului degrevându-se de o parte din viitoarea investiţie în construcţia gazoductului care atârna prea greu pe umerii săi.
Proiectul Nabucco West, varianta prescurtată a Nabucco, vizează alimentarea Europei cu gaze naturale pe an printr-un gazoduct care ar urma să transporte gaze din Turcia până în Austria, prin Bulgaria, România şi Ungaria. Iniţial, gazoductul urma să traverseze şi teritoriul Turciei, având o lungime de 3.900 kilometri şi un cost estimat la 7,9 miliarde euro. Proiectul a fost revizuit anul trecut şi redenumit Nabucco West, lungimea fiind redusă la 1.300 kilometri (porţiunea din Turcia a fost înlocuită cu gazoductul TANAP), cu tranzit prin Bulgaria, România şi Ungaria. Principala sursă de alimentare cu gaze a Nabucco va fi exploatarea Shah Deniz II din Azerbaijan, însă nu a fost luată încă o decizie politică în acest sens. Există în acest moment două posibile rute. Din Turcia, gazul va lua fie drumul conductei TAP-T