Programul „Castel în Transilvania” care a presupus o drumeţie de 22 de zile în jurul a 40 de castele din patru judeţe din Ardeal, a inclus şi patru minunăţii arhitecturale din Bistriţa-Năsăud. Astfel, poveştile castelelor Bethlen din Şieu Odorhei, Sombory-Lázár din Sărata, Wessélenyi din Chiochiş şi a Casei Torma din Cristeştii Ciceului au fost făcute cunoscute.
Programul Castel în Transilvania şi-a propus să observe, noteze şi înregistreze realitatea de astăzi a castelelor, a oamenilor din interiorul şi din jurul lor, precum şi a localităţilor rurale unde se găsesc aceste clădiri.
Doi aventurieri Botond şi Zsuzsánna au fost selectaţi să cutreiere timp de 22 de zile patru judeţe transilvănene pentru a descoperi povestea a 40 de castele. Printre ele se numără şi patru din judeţul Bistriţa-Năsăud, fiind selectate tocmai castelele despre care existau cele mai puţine informaţii.
Casa Torma de la Cristeştii Ciceului a fost prima destinaţie a celor doi, care notează faptul că conacul, numit adesea castel, este într-o stare deplorabilă, fiind abandonat, fără uşi şi ferestre, plin de gunoi şi cu pereţii mâzgăliţi.
A fost construit la sfârşitul secolului al XVI-lea şi a fost locuit de familia Torma. În perioada comunistă a găzduit căminul cultural, funcţionând în interior chiar şi o cârciumă. Urmaşii familiei Torma au primit înapoi castelul, însă l-au vândut unui întreprinzător care a dat faliment şi l-a lăsat în paragină.
Puţine lucruri se ştiu şi despre castelul familiei Fekete de la Şieu-Odorhei, care găzduieşte momentan primăria comunei. Castelul a fost construit de către Fekete Samuel în stil baroc în anul 1812. Familia Fekete a vândut castelul familiei franceze Desbordes.
În vizor a fost luat şi castelul Sombory-Lázár din Sărata, construit în anul 1835. Castelul a fost cumpărat de curând de p