Cele mai multe oraşe ale ţării au avut diferite nume de-a lungul timpului. Astfel, în anii ’50, comuniştii au schimbat denumirea oraşului Braşov în aceea de oraşul Stalin. Legenda spune că, iniţial, oficialii au vizitat Sibiul pentru a-i da numele dictatorului rus, însă s-au răzgândit pentru că nu ar fi sunat tocmai potrivit „Salam de Stalin“.
Adevarul.ro vă relatează o scurtă istorie a denumirilor marilor oraşe din ţară, cum s-au schimbat acestea de-a lungul secolelor şi de unde provin.
Cum era poreclit Bucureştiul de-a lungul vremii şi ce credeau vizitatorii despre capitala noastră
În cel mai fierbinte punct al distracţiei din Capitală, Centrul Vechi, în urmă cu sute de ani exista un turn fortificat, monument ce a fost ca un magnet pentru locuitorii satelor din apropiere. Rând pe rând, sătenii s-au adunat în jurul turnului, formând Bucureştiul zilelor noastre, cunoscut printre călătorii vremii ca fiind Hilariopolis.
Întotdeauna, capitala României s-a numit Bucureşti, dar într-o bună parte a secolului XVIII, atunci când călătorii străini veneau să viziteze oraşul, Bucureştiul începuse să fie poreclit Hilariopolis. Nu era un nume dobândit în mod oficial, doar un pseudonim cunoscut de vizitatorii care treceau prin oraşul României. „Hilariopolis însemna bucurie, râs“ , precizează istoricul Dan Falcan, dar pentru Bucureşti nu avea aceeaşi însemnătate.
Cei care ajungeau în oraş şi îi atribuiau Bucureştiului numele de Hilariopolis luau în derâdere şi în batjocoră „orăşelul vechiului turn“ , vorbind despre noroiul care se afla pe uliţele Capitalei.
Cum s-a schimbat denumirea Sibiului de-a lungul timpului: de la Cibinium la Hermannstadt şi de la Nagyszeben la Sibiu
Fosta capitală culturală europeană a avut, de-a lungul timpului, mai multe denumiri, actuala denumire venind din latinescul Cibinium.
Po