Victor Ponta a declarat că PNL, PDL, PSD nu au vrut modificarea articolului din Constituţie pentru a uşura confiscările extinse a bunurilor provenite din infracţiuni. Este vorba de opoziţia parlamentarilor de a elimina articolul care prezumă că averea a fost dobândită licit, motiv pentru care nu se pot verifica şi confisca marile averi suspectate a fi dobândite nelegal.
Monica Macovei, europarlamentar, a reuşit să impună în comisia LIBE a Parlamentului European un raport care admite confiscarea averilor dobândite prin infracţiuni chiar daca persoana suspectă nu a fost condamnată la închisoare. România , prin opoziţia parlamentarilor, nu pare a fi dispusă să se alinieze tendinţelor europene. Mai mult, parlamentarii au intenţia să se opună unei tentinţe care va deveni practică europeană obligatorie.
Comisia parlamentară a transmis Forumului Constituţional propunerile partidelor de revizuire a Constituţiei. Forumul a făcut un raport, iar în continuare comisia de revizuire a Constituţiei va bate în cuie proiectul de revizuire.
Victor Ponta şi Crin Antonescu, împreună cu alţi lideri USL, între care LiViu Dragnea, au convenit, luni seara, ce amendamente vor fi aduse Constituţiei. Între modificări figurează obligativitatea ca partidul, nu alianţa, care a obţinut cel mai bun scor să fie declarat câştigător al alegerilor şi să propună premierul pe care preşedintele este obligat să-l accepte. Premierul nominalizat trebuie să creeze majoritatea parlamentară.
Un alt amendament scurtează mandatul preşedintelui de la cinci la patru ani şi decalează cu o lună mai devreme alegerile prezidenţiale din 2014. Până în prezent, majoritatea USL nu s-a atins de statutul de magistrat a procurorilor.
Victor Ponta a declarat că PNL, PDL, PSD nu au vrut modificarea articolului din Constituţie pentru a uşura confiscările extinse a bunurilor provenite din inf