Comisia Europeană (CE) şi CERN au convenit să sprijine construcţia uneia dintre cele mai ambiţioase instalaţii de cercetare din Orientul Mijlociu, denumită SESAME, conform unui comunicat remis redacţiei.
SESAME reprezintă o aşa-numită sursă luminoasă sincrotron, funcţionând în mod concret ca un microscop gigantic. Aceasta va permite cercetătorilor din regiune să investigheze proprietăţile materialelor avansate, proceselor biologice şi artefactelor culturale. SESAME reprezintă o întreprindere comună unică, cu sediul în Iordania, care reuneşte oameni de ştiinţă din ţările sale membre: Bahrain, Cipru, Egipt, Iran, Israel, Iordania, Pakistan, Autoritatea Palestiniană şi Turcia.
Comisarul european pentru cercetare, inovare şi ştiinţă, Máire Geoghegan-Quinn, a declarat: "Suntem foarte fericiţi să ne unim forţele cu CERN pentru a sprijini unul dintre cele mai pasionante proiecte ştiinţifice din Orientul Mijlociu. Instalaţia SESAME va oferi cercetătorilor din regiune nu numai instalaţii de ultimă generaţie, aceasta va atrage atenţia asupra progreselor importante care pot fi realizate în regiune prin intermediul cooperării paşnice."
Directorul general al CERN, Rolf Heuer, a precizat: "SESAME constituie unul dintre cele mai importante proiecte din lume în prezent. Având în vedere dezvoltarea sa, strâns legată de originile CERN şi în paralel cu acesta, sunt deosebit de bucuros că putem aduce această contribuţie importantă la succesul acestui nou laborator".
Prin acordul anunţat, CE va contribui cu suma de 5 milioane de euro, care va permite CERN, în colaborare cu SESAME, să furnizeze magneţi pentru un nou inel de stocare a electronilor - centrul instalaţiei. Aceasta va deschide calea pentru punerea în funcţiune a instalaţiei SESAME în 2015.
F.A. Comisia Europeană (CE) şi CERN au convenit să sprijine construcţia uneia dintre cele mai ambiţioase ins