Puţine femei ştiu de existenţa cabinetelor de planning familial, care oferă consultaţii ginecologice, consiliere, analize de rutină, dar şi informaţii legate de contracepţia de urgenţă, asistenţa post-viol, consilierea pre-sarcină, sarcină neplanificată, avort, probleme de fertilitate şi multe alte subiecte. Astfel, România ocupă primul loc în Europa în privinţa numărului de avorturi anuale.
„În România, o sarcină nedorită este întreruptă la câteva minute. Cele peste 100.000 de avorturi anuale plasează România pe locul cinci în Uniunea Europeană şi şase la nivel mondial. În loc să ne preocupe politicile naţionale privind sănătatea reproducerii şi să alocăm fonduri pentru profilaxia sarcinilor nedorite, am ajuns în situaţia în care cheltuim peste cinci milioane de euro pentru avorturi, de zece ori mai mult decât suma alocată prevenţiei. Cei peste 40.000 de copii abandonaţi, la care se adaugă alţi 300.000 lăsaţi în grija rudelor, sunt dovada amplorii acestui fenomen, al sarcinilor nedorite, în România“, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, deputat şi medic la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului „Sf. Spiridon“ din Iaşi.
Orice femeie poate accesa gratuit o metodă de contracepţie de la cabinetele de planning familial. Anticoncepţionalele reprezintă cea mai sigură metodă prin care poate fi evitată o sarcină nedorită, însă, de foarte multe ori, acestea nu sunt administrate conform recomandărilor medicului, femeile riscându-şi chiar propria sănătate. Tot mai multe ieşence recurg la metode contraceptive fără a consulta un medic specialist, preferând sfatul unei prietene sau pe cel al unui farmacist. De aceea, este foarte important ca, înainte de a alege o metodă de contracepţie, să fie consultat un medic ginecolog, pentru a fi evitate eventualele complicaţii.
Puţine femei ştiu de existenţa cabinetelor de planning familial, care oferă consultaţii ginecologi