Povestea:
Am scris de nenumărate ori despre reţetele demne de masa unui rege.... De ce n-am încerca, de data aceasta, şi o reţetă de... metresă? Acele femei puternice, legendare, care au fost adeseori părtaşe la bunele (şi relele) din viaţa regilor Franţei - o Madame de Pompadour sau o Diane de Poitier, spre exemplu - au şi ele partea lor de glorie pe tărâmul artei culinare.
Aşa cum poeţii de la curte le închinau lungi poeme, bucătarii creau pentru ele adevărate simfonii gastronomice. Una dintre aceste femei fatale de la curtea franceză a fost Ducesa Louise Francoise de Lavaliere (1644-1719), amanta oficială a Regelui Ludovic al XIV-lea.
Nu o să intrăm în detaliile poveştii lor de iubire, nici nu vom încerca să ascultăm bârfele care circulau la curte pe vremea aceea. Să aflăm mai degrabă cum se prepară o delicioasă mâncare ce îi poartă numele, "crapul a la Lavaliere", despre care publicistul Constantin Bacalbaşa, autorul volumului "Dictatura gastronomică. 1501 feluri de mâncare" (Editura Cartex, 2009), spune că ar fi găsit-o în paginile ziarului parizian Figaro, în numărul dedicat centenarului morţii gastronomului Brillat-Savarin.
Reţeta:
"Ia un crap de vreo 4 kg. Curăţă-l, spală-l, punând deoparte icrele sau lapţii. Aşază peştele pe o tavă sau într-o cratiţă înaltă în pereţi. Pune bucăţele de unt proaspăt sub peşte, înăuntru şi pe deasupra. Pune de jur-împrejur, încadrându-l, lapţii sau icrele. Sărează şi piperează cât de mult şi presară deasupra pesmet pisat. Pune la cuptor. După 10 sau 15 minute, când crapul a început să fie rumen, toarnă peste el 4 sau 5 pahare de vin alb. Lasă să se coacă puternic, stropind neîncetat peştele cu vinul din tavă. Când totul e gata, strecoară sub peşte felii foarte subţiri de franzelă prăjite în unt, iar printre ele pune cozi de raci fierte în apă sărată. Toarnă apoi peste tot peştele o oală de smân